Babka wielkanocna to jedna z tradycyjnych potraw, jakie jemy w czasie Wielkanocy. Jest ona bardzo dobra i każdemu smakuje. Przygotowując babkę wielkanocną, pamiętaj, że możesz zostawić odrobinę ciasta, i wlać je do małej foremki. Po co? Ponieważ zabierając koszyczek do święcenia, może zebrać ze sobą w nim właśnie małą, wielkanocną babeczkę.
Istnieje wiele przepisów na babki wielkanocne, każdy jest inny. Można piec babki maślane, cytrynowe, śmietankowe, waniliowe, czekoladowe, z dodatkiem orzechów i migdałów. Każda ma swój urok.

Jak przygotować babkę wielkanocną? Oto jeden z przepisów. Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 3 jajka, 0,6 szklanki cukru, 0,6 szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, sok z ½ cytryny, skórka z całej cytryny, 1 łyżka kakao. Do wykonania dekoracji możesz użyć cukru pudru lub gotowego lukru.
Aby przygotować ciasto, ubij białka. Później powinnaś dodać cukru i nadal ubijać. Dodajesz żółtka i nadal ubijasz. Pod koniec ubijania wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.
Przygotuj formę na babkę. Wysmaruj ją tłuszczem i wylej ciasto. Około 5 łyżek ciasta zostaw. Do tego dodaj łyżkę kakao i zmiksuj. Wylej część z kakao na białe ciasto.
Teraz już tylko wkładasz Twoją babkę do piekarnika i pieczesz w nim przez 35 minut w temperaturze 160-170 °C. Kiedy babka wystygnie, posyp ją cukrem pudrem lub polej lukrem. Zobaczysz, jaka będzie pyszna. Zatem, smacznego wielkanocnego pokarmu, a w szczególności babki.
ika

mniam, pyszniutkie