Miłość, przyjaźń, sympatia to uczucia, które nadają sens naszemu życiu.
okazuje je w inny sposób, niektórym przychodzi to łatwiej, innym trudniej, ale warto
próbować odnaleźć najlepszą dla siebie metodę ich wyrażania. Na zbliżające się święto
zakochanych proponujemy wyjątkowe desery z żelkami i piankami, którym nikt się nie
oprze.
Każdy
Ukochanej osobie można wysłać romantyczny list lub wiersz, kupić kwiaty albo powiedzieć
wprost te dwa ważne słowa. Mówienie o tym, co się czuje, wydaje się najprostszym sposobem
okazywania uczuć. Ale tylko się wydaje ? naprawdę niewiele osób wybiera tą metodę, a miłość
czy sympatię najczęściej wyrażamy poprzez prezenty i podarunki. Szczególnie doceniane przez
obdarowywanych są te wykonane własnoręcznie, na przygotowanie których poświęcamy swój
czas i energię. Samodzielnie przygotowany deser walentynkowy to piękny i słodki wyraz miłości
i zaangażowania. Dodatkowo po zjedzeniu słodkiej przekąski wyraźnie poprawia się nastrój i
samopoczucie, umysł się odpręża, a chwilowe troski idą w zapomnienie. Słodycze wzmagają
wydzielanie substancji zwanych endorfinami, które wyzwalają uczucie szczęścia i zadowolenia,
a tego przecież chcemy dla naszych bliskich.
Prezentujemy przepisy z żelkami i piankami Haribo, z pomocą których wyczarować można
wyjątkowe walentynkowe desery. Różnią się one czasem wykonania i stopniem trudności, ale
wszystkie mają jeden wspólny składnik: muszą być przyrządzone z miłością! W przepisach
zostały wykorzystane również znane afrodyzjaki, tj. czekolada i wanilia, które podkreślą
szczególny charakter deserów.
Muffinki z żelkami
Składniki (na 12 sztuk):
?
2 szklanki mąki pszennej
?
2/3 szklanki cukru pudru
?
1 łyżeczka proszku do pieczenia
?
1 łyżeczka sody oczyszczonej
?
szczypta soli
?
3/4 szklanki maślanki
?
1/3 szklanki mleka
?
60 g roztopionego masła
?
1 jajko
?
opakowanie Złotych Misiów HARIBO, 100g
?
gotowa polewa czekoladowa
?
lukier
Osobno wymieszać składniki suche: makę, cukier, proszek, sodę i sól, a osobno składniki
mokre. Następnie połączyć wszystko razem i wymieszać kilkoma ruchami łyżki. 3/4
opakowania Złotych Misiów pokroić w kostkę i połączyć z ciastem. Łyżką przekładać ciasto
do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 C? i piec około 25 minut. Po upieczeniu muffinki dekorujemy polewą
czekoladową i żelkami.
Ciasto chmurka
Składniki:
?
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
?
3 łyżki mąki pszennej
?
1 szklanka cukru
?
5 jajek
?
2 łyżeczki proszku do pieczenia
?
pianki Chamallows Fruity HARIBO, 150 g
?
lukier
Białka mocno ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do
pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy w kształcie
serca, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem, i wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 200 C? na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto powinno zostać w piekarniku jeszcze przez
ok. 10 minut. Po ostygnięciu nanosimy warstwę lukru, za pomocą której ?przyklejamy? pianki do
ciasta.
Przekładaniec
Składniki na deser dla 2 osób:
?
2 łyżeczki żelatyny
?
1 puszka mleka skondensowanego
?
5 łyżek mleka
?
laska wanilii
?
opakowanie galaretki truskawkowej lub wiśniowej
?
bita śmietana w spreju
?
4 żelki HARIBO Süße Herzen
Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć wanilię i po ostudzeniu zalać żelatynę. Gdy żelatyna
napęcznieje
skondensowanym. 1/3 wlać do dwóch wysokich szklanek i wstawić do lodówki, aby stężało.
W tym czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Po
wystudzeniu wlać 1/3 na warstwę zastygłego mleka i ponownie odstawić do lodówki. Wlewać
kolejne warstwy mleka i galaretki. Na koniec każdą szklankę ozdabiamy bitą śmietaną i dwoma
żelkowymi serduszkami.
należy
ponownie
podgrzać,
dobrze
wymieszać
i
połączyć
z
mlekiem
Cena:
Haribo Süße Herzen ? 8,50 zł brutto/ 300g
Złote Misie ? 3,23 zł brutto/ 100g
Chamallows Fruity ? 5,47 brutto/150 g
Informacje o firmie:
HARIBO to istniejący od 1920 roku producent żelków, pianek i gum rozpuszczalnych znanych na całym świecie.
W swojej ofercie ma kilkaset rodzajów produktów HARIBO, pianek Marshmallows oraz gum rozpuszczalnych
MAOAM o imponującym bogactwie kształtów, kolorów i smaków. Firma produkuje swoje wyroby w 18 fabrykach
na świecie a jej produkty są kupowane przez dzieci i dorosłych w ponad 100 krajach. HARIBO produkuje dziennie
80 milionów Złotych Misiów. Z ich rocznej produkcji mógłby powstać łańcuch otaczający trzykrotnie ziemię! W
Polsce HARIBO obecne jest od 1992 roku. Wysoką jakość produktów Haribo potwierdzają otrzymane nagrody
i wyróżnienia: ?Superprodukt 2005?, ?Produkt Roku Innowacja 2006?, ?Złota Odznaka Jakości 2006, ?Top
Innowacje?, ?Lider Forum 2006 i 2007?, złoty i srebrny medal DLG 2007, Oskar FMCG 2007, Towar Roku 2008,
Produkt Roku Innowacja 2009, Produkt Roku Innowacja 2010. Więcej o firmie Haribo na stronie: www.haribo.com
hastagi na stronie:
#wiśniowy przekładaniec z delikatną pianka

bardzo ciekawe pomysły – spróbuję zastosować, aczkolwiek miałem inny jeszcze plan na 14 luty 🙂
Zabieram swoją małżonkę do SPA – do Chanta’l – na masaż Lomi Lomi, manicure. Sam również skorzystam, bo to oferta dla dwojga – w ramach promocji na Walentynki.
Ale słodki wypiek nie przeszkodzi w realizacji zamiaru, a nawet podgrzeje atmosferę!
Dzięki za przepisy.