Zakupy

Jakie trunki lubią Polacy zimą?

Jakie trunki lubią Polacy zimą?
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zima zbliża się wielkimi krokami. Przed nami mroźne poranki i długie wieczory. W tym okresie zmieniają się

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zima zbliża się wielkimi
krokami. Przed nami mroźne poranki i długie wieczory. W tym okresie
zmieniają się nasze preferencje dotyczące spożywanych trunków.
Orzeźwiające letnie napoje idą w odstawkę i muszą ustąpić miejsca trunkom,
bardziej pasującym do jesienno-zimowej aury. A po jakie alkohole sięgamy
zimą i jakich smaków w nich poszukujemy?

Piwo wciąż liderem

Jak wynika z badań CBOS , przeprowadzonych w ubiegłym roku, piwo wciąż pozostaje
niekwestionowanym liderem na rynku alkoholi w Polsce ? sięga po nie ponad trzy czwarte rodaków.
Najchętniej delektujemy się nim w domu ze znajomymi lub w gronie rodzinnym podczas oglądania
telewizji lub filmów na DVD. Z roku na rok spada natomiast popularność wódki. Miłość Polaków do
wina pozostaje na niezmiennym poziomie.

Bogatszy smak i ciemniejsza barwa

Już dawno temu w polskich karczmach powstało powiedzenie ?piwo ? zimą grzeje, latem chłodzi,
nigdy nie zawodzi!?. Jednak zima to czas poszukiwania cięższych i bardziej ekstraktywnych smaków.
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni smakosze rezygnują z jasnych, lżejszych piw na rzecz odmian
ciemniejszych i bogatszych smakowo. Mają one nieco wyższą zawartość alkoholu, są też bardziej
aromatyczne oraz ciemniejsze. Innymi słowy dostarczają nam cieplejszych doznań. Nasze preferencję
smakowe i oczekiwania wobec trunków zmieniają się zimą tak bardzo, że browary na całym świecie
przygotowują na tę porę roku nowe produkty ? Amerykanie nazywają je ?seasonal brews?, czyli
piwa sezonowe. Ta tendencja pojawiła się też w Polsce ? w tym roku taką nowością jest np. Żubr
Ciemnozłoty. Piwo ma wyrazisty smak i ciemnozłotą barwę, przypominającą jesienne liście. Od
piw, które pijemy latem, różni się smakiem ? pijąc je, czujemy smak karmelu i toffi, uzupełnione
świeżym zapachem jasnego słodu jęczmiennego. Pomimo obecności słodkich nut w bukiecie ma ono
wyraźną goryczkę chmielową, dzięki której pije się go znakomicie ? ocenia Maciej Chołdrych, znany
piwoznawca. Jeśli ktoś chce spróbować prawdziwego, jesienno-zimowego piwa, musi się spieszyć ?
?nowy w stadzie? jest edycją limitowaną i będzie w sprzedaży tylko do lutego.

A to już wiesz?  Oświetlenie dziecięcego pokoju

Staropolskie sekrety

Poza piwami zimowymi, mamy również różnego rodzaju nalewki, likiery czy miody pitne po które
chętniej sięgamy w chłodniejszym okresie. Co ciekawe, niektóre z nich jak np. miód pitny uznawany
jest za jeden z najstarszych polskich napoi, który już od średniowiecza wyrabiany był na ziemiach
polskich i litewskich. Dzisiaj również cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy alkoholi.
Receptury na najlepsze miody pitne powstawały w zakonach, w których mnisi produkowali trunki
na użytek własny oraz karczm, które prowadzili. Miód pitny pomimo, że kojarzy się z podgrzanym
napojem podawanym w glinianym kubku, najlepiej jest jednak pić tak, jak pijemy słodkie wina albo
koniak ? bez podgrzewania, w szklanym kieliszku na nóżce, nie łącząc go z żadnymi potrawami.

Na rozgrzanie ?

Na zimowe chłody dobrze zrobi nam również nalewka z owoców pigwowca, czy rum. Właściwości
rozgrzewające alkoholu są znane nie od dziś. Pamiętajmy jednak, że alkohol tak naprawdę nie
tyle rozgrzewa, co rozszerza naczynia krwionośne i pobudza krążenie krwi. To sprawia, że robi
nam się rzeczywiście cieplej, ale też jesteśmy bardziej podatni na wychłodzenie organizmu, gdyż

wzrasta emisja ciepła na zewnątrz ciała. Dlatego bardzo ważne jest, żeby cieszyć się takimi napojami
odpowiedzialnie ? czyli z umiarem i nie na dworze, tylko po powrocie z mrozu do domu. Niezależnie
od naszych gustów smakowych, jedno jest pewne ? czy to zimowe piwo, czy domowe nalewki,
nacieszmy się nimi, póki można. Następna okazja dopiero za rok!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy