Przepisy

Niedrogie ciasta – mufiny

Niedrogie ciasta – mufiny
Niedrogie ciasta są bardzo smaczne i zwykle łatwe do przygotowania. Trzeba tylko zastanowić się, co mamy w domu i odpowiednio do tych produktów wybrać przepis.

Niedrogie ciasta są bardzo smaczne i zwykle łatwe do przygotowania. Trzeba tylko zastanowić się, co mamy w domu i odpowiednio do tych produktów wybrać przepis. Dziś podam przepisy na dwa rodzaje mufinków.

Mufiny to takie babeczki, które piecze się w specjalnych formach. Mogą być one papierowe, silikonowe, lub można też kupić blaszki do mufinków, do których potem i tak wkładamy formy papierowe.

Jeśli jednak nie mamy takiej blaszki w domu, to najtaniej będzie kupić papierowe foremki, lub, jeśli ma być naprawdę tanio, to warto kupić silikonowe. Ich się nie wyrzuca, ale myje po pieczeniu i trzyma się je do kolejnego robienia mufinków. Ja w moich silikonowych foremkach robiłam już mufinki kilkanaście razy, i jak do tej pory, nic złego nie stało się z foremkami, są nadal całe i trwałe.

Mam dwa ulubione przepisy na mufinki: jedne są bananowe, a drugie brzoskwiniowe. Pierwsze są po prosty rewelacyjne. Brzoskwiniowe tak naprawdę tylko raz robiłam z brzoskwiniami, a na ogół przepis ten wykorzysta je do mufinów zwykłych, bez dodatku brzoskwiń, za to dodaje do nich inne produkty, np. garść rodzynek.

Przepis na mufiny bananowe

Składniki suche:
1 i ? szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:
3 banany (rozgniecione na papkę)
2 jajka
8 łyżeczek masła (stopionego i ostudzonego)
kilka kropel zapachu waniliowego

Jak robimy ciasto na mufiny? To bardzo proste. Osobno mieszamy składniki suche i osobni mieszamy składniki mokre, następnie mieszamy wszystko razem, i już gotowe.

Nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy mufinki w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

Co można jeszcze zrobić? Można pokroić kawałek banana, i po plasterku polozyć na wierzch każdej babeczki. Można też dać taki plasterek do środka, jeśli obawiamy się, że na wierzchu zbyt się spiecze.

A to już wiesz?  Czas na Mate? z Wojciechem Cejrowskim

Przepis na mufinki brzoskwiniowe

Składniki suche
2 szklanki mąki
około 1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre :
2 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka obranych ze skórki i drobno pokrojonych świeżych brzoskwiń

Wykonanie takie jak w przypadku innych mufinków, czyli mieszamy osobno składniki suche, osobno składniki mokre, potem wszystko razem i gotowe. Nie dodaje brzoskwiń do tego ciasta. Może wyjść zbyt mokre ? wtedy dodaje odrobinke mąki. Dodaję też często rodzynki, a po wierzchu ozdabiam mufinki lukrem oraz posypuję skórkami z pomarańczy. Są przepyszne.
mks

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy