Pierwsze dni października rozpieszczały nas w tym roku ciepłą i słoneczną
pogodą. Coraz krótsze dni, chłodne noce i spadające z drzew liście nie pozostawiają
jednak złudzeń, że jesień na dobre zagościła za naszymi oknami. Znamy jednak kilka
sposobów, by z łatwością powrócić do wakacyjnych klimatów.
Wyczekiwane z utęsknieniem lato kojarzy nam się przede wszystkim z wymarzonym
urlopem, kąpielą w ciepłym morzu lub jeziorze, długimi wieczorami oraz straganami pełnymi
świeżych, aromatycznych owoców i warzyw. Posiadający przydomowe ogrody i działki
korzystają w tym czasie w pełni z własnych zbiorów, a mieszkańcy miast z ochotą zaopatrują
się w sezonowe owoce w licznych sklepach i osiedlowych bazarach.
Śliwka ? tak lubiana przez Polaków i często wykorzystywana do przetworów,
powinna być obecna w naszym menu przez cały rok, zawiera bowiem składniki ważne dla
naszego zdrowia: witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i
błonnik. Dzięki tym właściwościom spożywanie śliwek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób
nowotworowych, wspomaga leczenie zaparć, działa przeciwmiażdżycowo i korzystnie
wpływa na układ nerwowy. Z kolei urozmaicając naszą dietę w wiśnie, dostarczamy
organizmowi silnego antyoksydantu ? bioflawonu, który unieszkodliwia wolne rodniki i
zapobiega powstaniu wielu chorób. Witamina C i karoten utrzymują nasze ciało w
nienagannej kondycji, chronią przed jesiennymi infekcjami i ograniczają powstawanie
zmarszczek, a potas, wapń i magnes wzmacniają pracę naszego serca. Świeże śliwki i wiśnie
dostępne są jedynie latem, są jednak sposoby, by móc korzystać z ich dobrodziejstw przez
cały rok.
Najprostszym sposobem jest odpowiednie zamrożenie letnich zbiorów i korzystanie z
nich w kolejnych miesiącach. Możemy wówczas przygotować pyszny kompot, pamiętając, by
zbytnio nie przesadzać z cukrem, lub upiec pachnący placek owocowy, który idealnie
sprawdzi się w jesienno ? zimowe długie wieczory wraz z kubkiem parującej herbaty.
Zarówno wiśnie, jak i śliwki idealnie nadają się na obiad, ponieważ sporządzić można z nich
np. knedle i pierogi. Gdy nie zdążymy sami przygotować tych pysznych dań, lub zwyczajnie
brakuje nam umiejętności, możemy sięgnąć po gotowe wyroby ? np. po ręcznie robione
produkty marki Jawo, które z łatwością każdy przygotuje w domu i powróci do letnich
wspomnień.
Każda pora roku przynosi wyjątkowe momenty, których nie doświadczymy w innych
miesiącach. Lato, które niesie ze sobą pyszne i świeże smaki trwa krótko, jednak dzięki
prostym zabiegom możemy z łatwością sprawić, że będą one z nami przez cały rok!
więcej na: www.jawo.pl