Moda na zdrowe odżywianie ma się coraz lepiej. Na sklepowych półkach, obok standardowych artykułów, coraz częściej możemy znaleźć cukier trzcinowy, przetwory bez konserwantów i pieczywo z pełnego przemiału. Oprócz kupowania pełnowartościowych produktów, istotny jest też sposób, w jaki je przyrządzamy.
Idziemy na (eko)zakupy
Można łatwo zadbać o to, by żywność, którą kupujemy, była zdrowa i ekologiczna. Gdy tylko w pełni rozpocznie się sezon na nowalijki, warto odwiedzać okoliczne stragany. Znajdziemy na nich dużo zdrowsze dary ziemi niż te, które oferują sieciowe sklepy. Dodatkowym atutem jest cena.
Rozejrzyjmy się po okolicy. W pobliżu znaleźć można zapewne co najmniej trzy supermarkety. Warto odwiedzić każdy z nich i zobaczyć, który ma do zaoferowania żywność najwyższej jakości. Najlepszą gwarancją są certyfikaty. Wiarygodność produktów i producentów zapewniają przede wszystkim rekomendacje przyznawane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Kontroli tej podlegają co roku wszystkie obiekty gospodarcze (łąki, pastwiska, pola, wybiegi, budynki inwentarskie, magazyny, urządzenia). Na produktach pochodzących z krajów Unii Europejskiej musi być zamieszczony napis ?objęte systemem kontroli UE? oraz unijne logo rolnictwa ekologicznego z opisem ?Organic Farming – EC Control System?.
Żegnaj, tłuszczu!
Sposób przygotowania posiłków nie jest bez znaczenia, jeśli zależy nam na prowadzeniu zdrowej kuchni. Podstawą jest urządzenie do gotowania na parze. Kolejnym gadżetem, którego nie może zabraknąć w królestwie ekologicznej gospodyni, jest wyciskarka do soków. Tak przygotowane napoje to bomba witaminowa, której nie znajdziemy w żadnym kartonie z marketu. Urządzenia służące do przyrządzania zdrowych potraw nie muszą być kosztowne. Czasem wystarczy zmienić pewne przyzwyczajenia. Smażysz na patelni, którą musisz natłuszczać? Zaprzyjaźnij się z piekarnikiem. Używając go, masz większe pole do popisu w walce o zdrowie. Wystarczy posłużyć się papierem do pieczenia, który dzięki cieniutkiej warstwie silikonu zapobiegnie przywieraniu potraw, a składniki odżywcze nie ulecą wraz z dymem. Przydatny okaże się też rękaw z folii (na przykład Paclan, ok. 6 zł), w którym zamykamy przyprawione, gotowe do pieczenia mięso i warzywa. Tak przyrządzone potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i pełnię smaku. Dodatkowo pozbywamy się problemu szorowania form czy żaroodpornych naczyń po kulinarnych zmaganiach.
Niewiele potrzeba, by móc żyć zdrowo i cieszyć się doskonałym smakiem przygotowanych posiłków. Wystarczy wdrożyć kilka wartościowych nawyków i starać się przekazać je domownikom.